tisdag 25 november 2008

Tokig i tegel

Senaste grejen jag har fått dille på är tegel. Jädrans, vad snyggt det kan vara. Nu blir ju vårt hus helt i trä, men jag lurar lite på att mura upp en tegelvägg i köket. Det skulle i så fall bli väggen mellan kök och hall, där vi kommer att ha bänkskåp, häll och fläktkåpa. Inga överskåp. Visst skulle det vara fint? Snygg effekt både i köket och i hallen. Tänkte först att man kan försöka få tag på återvunnet tegel, men efter att ha surfat runt lite hittade jag massor av nytillverkat danskt tegel som är...helt underbart. :) Får väl ta reda på vad det kostar bara.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker också att det är skitsnyggt med tegelväggar. I USA och Kanada var det högsta mode i alla fall på hotell och restauranger och oftast jättelyckat.
Men är det inte risk att det känns främmande i ett hus som i övrigt är i trä?

Lasse

hagudden sa...

Jo, visst finns det en risk att det kan kännas malplacerat. Det gäller att tänka till så det blir naturligt och inte känns som effektsökeri. Vi har pratat om att ha synligt tegel runt kaminen i stället, vilket skulle kännas helt rätt. Ett annat alternativ kan vara väggen mellan vardagsrummet och uterummet. Det ger ju känslan av en yttervägg, liksom. Tja, vi får väl se vad det blir. Att det är snyggt med tegel är vi i alla fall överens om. :)

Harry sa...

Varför inte leta upp en tapet som ser ut som en tegelvägg? Då kan du enklet ändra om du skulle ångra dig.

Harry

Lundborg sa...

Ha ha, haaa....tapet som ser ut som tegel??? Nä, det är ju ungefär som plastmatta som ska se ut som trägolv - inte så snyggt om du frågar mig. Tegel är snyggt, men bara utomhus tycker jag. Tegel inomhus känns lite 80-tal. När jag tänker på tegel inomhus tänker jag en ful källare med hemmabyggd bar. Fy vad fult.

hagudden sa...

För mig är 80-tal mer mexitegel, aprikost, krom och spegelväggar. Nu ska vi ju varken ha källare eller barhörna i vårt hus, och smaken är ju som bekant delad. På rätt ställe, i lagom omfattning, tror jag att en murad vägg skulle funka. Utan att ge 80-talsvibbar. :)

Lasse sa...

Runt kaminen eller mot uterummer skulle kunna funka.

Kommer du, Martina, ihåg JM:s kontor i Lund. Otroligt snyggt gammalt tegel inomhus. Fast det egentligen inte passade in på det trista industriområdet.

hagudden sa...

Minns inte mycket av det där kontoret. Men tegel är väl lite av JMs signum. De bygger gärna i tegel och till och med i loggan är det ett tegelmönster. Dyrt att bygga hus av, enligt min man, så det är därför många hustillverkare väljer trä eller puts. Lasse, ditt grannkvarter Kolonin är ju ett bra exempel på snygg tegelarkitektur.

Lasse sa...

På JM i Lund hade de använt rivningstegel på ett sällsynt snyggt sätt.

Det är klart att du inte minns det, du hade väl fullt upp att tänka på skorna...

Lasse sa...

Ett alternativ till tegeltapet:

I dagens DN läser jag om restaurangen i Stockholm som över en vägg har en bokhylletapet.

lars@abeba.se sa...

Persiska matt-tapeter kan också vara ett alternativ till tegeltapeter. Det användes i ett inredningsprogram på TV5 i kväll. Skitcoolt.

hagudden sa...

Ja, jag såg också programmet. Supersnyggt. Riktigt schyssta lampor också. Jon Eliasson är en av få tv-inredare som jag gillar.