tisdag 30 juni 2009

Äntligen semester!

Vår efterlängtade semester är här och äntligen kan vi ägna oss åt husbygget på heltid. Sen sist har elen blivit klar, vi har fått bergvärmepumpen på plats och i morgon kommer VVS-killen och fortsätter med installationen. Vi har gjort klart golv och tak i gäststugan och håller som bäst på med panelen på väggarna. Radiatorerna är inköpta och väntar på att monteras. I dag har jag handlat mosaik till duschutrymmet i badrummet. Dessutom var vi och hämtade köket på Kvik i går. Massor med platta paket att sätta tänderna i. :) Diskmaskinen och bänkskivorna står kvar på deras lager tillsvidare, för att hämtas vid ett senare tillfälle. Induktionshällen är inköpt och står bara och väntar. Nu återstår bara ugn och kyl/frys som vi inte har beställt ännu.

tisdag 23 juni 2009

Avbockat

* Tvättmaskin, torktumlare och torkskåp från Siemens är beställda.
* En 80 cm bred Siemens induktionshäll är beställd från Vitvarumäklarna.
* Integrerad kyl och frys + inbyggnadsugn finns på Kvik och vi har bett att få köpa utställningsexemplaren. Inväntar besked under dagen.
* Inkoppling av värmepumpen är bokat i nästa vecka.
* Räkningarna är betalda.

måndag 22 juni 2009

På to-do-listan vecka 26:

* Färdigställa elen. Data/Tv och larm återstår att fixa under veckan.
* Boka inkoppling av bergvärmepumpen, som nu är på plats.
* Beställa fasadfärg. Har äntligen kommit fram till en okej kulör som vi kör på.
* Hämta köket från Kvik på fredag.
* Beställa alla vitvaror.
* Beställa gips och osb-skivor till köket.
* Fixa virke och färg till smygarna i gäststugan.
* Beställa dörrar.
* Beställa skjutpartiet till vardagsrummet.
* Beställa dubbeldörren mellan kök och uterum.
* Betala räkningar, jippieeee! ;)

Utlovad bild

Här kommer den utlovade bilden på golvet i gäststugan. Ligger lite efter... Nu är golvet dessutom målat två gånger med en ljusgrå golvfärg. Jag använde en filtroller för att få en fin, slät yta och det funkade kalasbra.

måndag 15 juni 2009

Golv och tak

Härligt! Vi hann lägga både golv och tak i gäststugan i helgen. Golvet är av obehandlad furuplank som ska målas ljusgrått. Har provmålat lite och det blir superfint. Panelen på tak och väggar är redan vitmålad, så det är hur smidigt som helst. Återkommer med bilder. Batteriet till kameran var givetvis urladdat... :)

I morgon kommer bergvärmepumpen. Det går framåt.

fredag 12 juni 2009

Färginköp

Nu är diverse färg inhandlad inför helgens arbete. Ljusgrå, halvblank golvfärg till gäststugan, vit färg till golv och tak i garaget och lite grundolja för att kunna måla klart underslagen på garaget, som fortfarande släpar efter. Dessutom har jag hämtat ut en provburk nyblandad slamfärg från Falu Vapen som vi ska testa. Vi fick också en provburk från Falu rödfärg, med deras färdigblandade falugrå. Den såg faktiskt inte så pjåkig ut, så vi får väl provmåla och se vad vi väljer att gå vidare med.

torsdag 11 juni 2009

Elektrikern på plats

I tisdags började elektrikern dra elen i gäststugan och har nu påbörjat i huset också. Idag kommer Isab och sprutar isolering i golv och tak i gäststugan. Under tiden förbereder vi så mycket vi kan inför helgens arbete. Jag jagar fasadfärg så vi kan fortsätta måla ytterpanelen. Troligtvis blir det att vi bryter Falu Vapens slamfärg i stället, för att få en liknande kulör som tidigare. Jag ska också fixa en snygg golvfärg till gäststugan. Vi har hittat ett furugolv som ska inhandlas idag. Det är 25x165 mm ändspontade brädor som ska läggas i både hall, sovrum och badrum. Golvet ska målas med en ljusgrå täckfärg. På väggarna ska vi ha en vitmålad innerpanel från Moelven som heter Trend Interiörpanel Rough. Panelen är spontad och ger en liten springa mellan varje bräda (se bild). Snyggt. Vi får väl se hur mycket vi hinner i helgen, men det är inte omöjligt att det dyker upp bilder åtminstone på golvet på måndag... :)

fredag 5 juni 2009

Status

En liten statusuppdatering från bygget:
* Elritningarna är klara och inlämnade. På tisdag kommer elektrikern och påbörjar arbetet. Tack Christine på Växjö Elektriska, för inspiration och goda råd angående belysningen!
* Vi har fått en provburk med fasadfärg som vi ska testa i helgen. Trist att Falu Rödfärg, som tidigare levererade färgen, inte har gått ut till sina återförsäljare och meddelat att de kommer att ta bort vissa pigment ur sortimentet. Då hade de ju haft chansen att förvarna sina kunder och uppmana dem att bunkra upp med färg i tid. Att de dessutom har taskig attityd och struntar i att färghandlarna får sitta emellan när kunderna blir förbannade är riktigt dåligt.
* Bergvärmepumpen ska snart sättas in och kopplas i förrådet. Det blir en Thermia Diplomat Optimum G2, om jag minns rätt.
* Köket är beställt från Kvik och levereras i vecka 26. Då kommer även bänkskivorna, diskho och den integrerade diskmaskinen. Övriga vitvaror är inte beställda ännu.
* Kalkstenen från Slite stenhuggeri till kök, hall, wc och badrum är beställd, men kommer dessvärre inte förrän v 33-34.
* Vi har inte bestämt oss hur vi vill göra med skjutpartiet till uterummet. Vi funderar på att göra en enklare lösning, så vi inte behöver ha uterummet uppvärmt. Håkan är inne på att hitta en lösning där vi kan öppna upp helt ut mot altanen, någon typ av vikdörrar eller liknande. Jag är lite orolig för utseendet, så därför är vi inte riktigt framme vid beslut ännu. I eftermiddag åker vi till Nybro för att träffa en leverantör av skjutpartier och diskutera olika alternativ.
* Takbeklädnad är också lite oklart. Alternativen just nu är 1: samma platta betongpanna som på gäststugan, alt. 2: plåt, alt. 3: papp. Plåt blir dyrare men å andra sidan slipper vi jobbet själva. Vi håller på och förhandlar med en plåtslagare just nu.
* Förra helgen roade sig Håkan och svärfar med att höja alla (12!) fönster på övervåningen. Plåtslagaren menade att de satt för lågt på framsidan och att plåtanslutningen mot väggen inte skulle kunna gå tillräckligt högt. Så det var bara att såga upp alla hål och höja upp alla fönstren 10 cm.

måndag 1 juni 2009

Elplanering

Senaste tiden har vi ägnat rätt mycket tid åt elplaneringen. Var ska vägguttag, strömbrytare, lamputtag, data/tv-uttag sitta? Eventuella högtalarsystem som ska integreras? Larm? Fasadbelysning? Inte helt enkelt att ta ställning till redan nu, men samtidigt blir det så mycket bättre om man gör rätt från början. Att behöva dra en massa synliga sladdar kors o tvärs för att man har planerat fel känns ju inte så kul. Tillsammans med vår elkille H har vi fått en hel del tips och vägledning, men sen har man ju såklart lite egna idéer också. Dessutom har jag bokat tid med en belysningsexpert som kommer ut till bygget i morgon. Det blir spännande att höra vad hon har för idéer. Efter vårt möte tar vi troligtvis en slutlig diskussion med arkitekten, sen får vi helt enkelt sätta ner foten. Ambitionen är att vi ska kunna sätta fart på elektrikern senare under veckan.