torsdag 30 april 2009

Det börjar närma sig beslut...

Just nu inväntar vi en ny, slutgiltig offert innan vi säger ok. Har inga digitala bilder just nu, så ni får hålla till godo med en dålig mobilbild. Vi har kommit överens om att vi vill ha ett helvitt kök och kommer att välja Kviks mattvita Mano lucka överallt. Även bänkskivan blir vit, en 12 mm kompaktlaminat som blir 70 djup. Högskåpsdelen blir ruggigt snygg, med visuell indelning i 60-moduler. Integrerad kyl och frys på vardera sida om ugnen. Micron byggs in i ett skåp ovanför ugnen. I love symmetri! :)

onsdag 29 april 2009

Köksplanering

Just nu är vårt stora diskussionsämne köket. Vi har bestämt oss för att beställa ett Kvik-kök och fick reda på att de ska höja priserna på bänkskivor med 15 procent 1 maj. Bråttom, bråttom! Ska man handla bänkskivor för 20.000 blir det ju ändå en slant i rabatt. Många bäckar små... :)
I kväll ska vi till Kvik här i Växjö och se över alla detaljer och förhoppningsvis lägga vår beställning. Skisser och info kommer...

måndag 27 april 2009

Vårvärme

I helgen var det otroligt härligt ute på Hagudden. Sol och runt 20 grader varmt! Jag och svärmor fortsatte med vårt målande och fick njuta av solen utomhus, medan Håkan och svärfar var inne i bunkern och snickrade. Orättvist! :)

På söndagen fick vi i målarteamet förstärkning i form av syrran, som visade sig vara en mästare med rollern. Det mesta av takbotten är nu färdigmålat och snart kan vi ge oss på fjällpanelen, som ska grundmålas innan den skruvas upp.

Inomhus fixades den sista luftspalten och sedan sattes plast och gles. Nu återstår bara att plasta och glesa taken i uterummet och sovrumsdelen, sen är det äntligen klart att beställa lösull.

torsdag 23 april 2009

Förkylt

Denna veckan har vi dessvärre inte kunnat ägna oss åt bygget eftersom vi båda är förkylda. Vi siktar på att kurera oss ordentligt inför helgen i stället. Under tiden har jag ringt runt och jagat tillfälligt boende. Just nu lutar det åt att vi kommer att hyra en sommarstuga som ligger bara några hundra meter från bygget. Det är ingen topp-standard direkt, men förhoppningsvis kan det funka under sommarmånaderna i alla fall. Sen hoppas vi att delar av huset är så pass klara att vi kan flytta in innan bebisen kommer (beräknat 6 augusti). Håll tummarna!

Jag har varit dålig på att uppdatera bloggen på sistone, men det har inte hänt något revolutionerande på byggfronten. Förra helgen kom svärföräldrarna hit och hjälpte oss. Det är otroligt tacksamt, och vi hinner så himla mycket mer än om vi är själva. Håkan och svärfar fortsatte med luftspalten i taket medan jag och svärmor målade underslag. Vi fick till och med upp svärmor på taket, trots hennes höjdskräck. Imponerande!

Nu ser vi fram emot kommande helg, som ska bjuda på riktig försommarvärme. Det kan bli upp emot 15–20 grader, sägs det. Jobbe, jobbe...

tisdag 14 april 2009

Påskarbete

Under påskhelgen fick vi mycket gjort, med tanke på att vi till stora delar var själva. Bror C och pappa var dock här och hjälpte till en del och det tackar vi förstås för! Den sista luftspalten kom på plats i taket mot entrésidan och vi fick till och med på plast och glespanel. Skönt! Nu återstår bara resten av taket innan vi kan isolera...
Själv skötte jag måleriverksamheten. Alla underslag är nu grundoljade och första lagret färg är snart klart. Tipset att använda rollers och teleskopskaft visade sig fungera utmärkt och sparar en hel del tid. Däremot får man jäkligt ont i nacken efter ett tag, när man går och tittar uppåt hela tiden. Men det är smällar man får ta.
Den lilla fritid som blir över ägnar vi åt att försöka sälja båten och leta tillfälligt boende närmare bygget. Plus att det är en del födelsedagar och andra sociala aktiviteter som ska hinnas med. Pust!

torsdag 9 april 2009

Glad påsk!

Fyra hela dagar att ägna åt bygget - halleluja! Hoppas ni andra därute också får en bra helg. Kuckelikuuuu! :)

måndag 6 april 2009

Masonit och målning

Lördagen bjöd på fantastiskt vårväder och jag hade turen att få jobba utomhus. Jag grundade underslag balanserandes på stegar och ställningar. Håkan och C fick hålla till inomhus och spika masonit. De fick dock titta ut ur bunkern mellan varven för lunch, fika och glass i solskenet. Grillen åkte fram för första gången i år och det brassades korv för glatta livet.
Söndagen fortsatte på samma sätt, bortsett från att det var lite kallare och mindre solsken. Grundningen känns som ett evighetsprojekt, och likaså arbetet med att sätta upp masonit. Tur att det är fyra lediga dagar i påsk...

fredag 3 april 2009

Småpyssel

Tack vare det fina vädret i veckan (och den extra kvällstimmen vi har fått) har vi hunnit stöka av en del förberedelser. Håkan och pappa+lillebror har fortsatt spika upp ribbor i innertaket, som masoniten ska spikas i. I går hämtade lillebror ett helt lass med masonit och 28x70-reglar från vår leverantör i Sävsjö. Det blev ett lite för tungt lass för släpkärran, men det gick. Om allt flyter på kan vi börja på med masoniten i helgen och kanske hinner vi plasta och regla taket till påsk. Det hade varit grymt skönt att beställa isoleringen till taken. När det är gjort kan vi installera värmepumpen och börja ha lite värme på i plattan.
Dessutom har vi handlat färg inför helgens måleri. 20 liter ljus täckfärg till att börja med + impregneringsolja att grunda med. Redan i går kväll grundade jag ena gavelns underslag och åsar. Man kan få lite smått ångest när man tänker på att allt ska målas två gånger, men det är bara att bita ihop. Ska försöka fjäska lite med syrran och höra om hon kanske kan hjälpa mig... Hon är ju en sån klippa, snäll, söt...duktig... :) *fjäsk fjäsk*

onsdag 1 april 2009

Målarväder

Till helgen tänkte vi passa på att måla, nu när vädret är så fint. Eftersom fasadpanelen inte sitter uppe ännu är det perfekt läge att måla underslagen och slippa vara rädd för att droppa vit färg på den svarta fasaden. Vi fick några tips från vår målarexpert B-Å, som avrådde oss från att hyra en färgspruta och i stället köra med roller och pensel. Risken är annars att färgen hamnar överallt där den inte ska vara, särskilt om det blåser lite. Inte så kul att behöva tvätta grannarnas bilar och fönster efteråt.
Färgen vi ska måla med är Norsjös Tinova VX Oljefärg i kulören NCS S1002 Y. Vi ska ha samma färg även på den stående panelen som vetter mot innergården, så en sisådär 30 liter färg lär det nog gå åt.