söndag 30 november 2008

Stora gjutardagen

Några bilder från fredagens gjutning av husgrunden...tisdag 25 november 2008

Tokig i tegel

Senaste grejen jag har fått dille på är tegel. Jädrans, vad snyggt det kan vara. Nu blir ju vårt hus helt i trä, men jag lurar lite på att mura upp en tegelvägg i köket. Det skulle i så fall bli väggen mellan kök och hall, där vi kommer att ha bänkskåp, häll och fläktkåpa. Inga överskåp. Visst skulle det vara fint? Snygg effekt både i köket och i hallen. Tänkte först att man kan försöka få tag på återvunnet tegel, men efter att ha surfat runt lite hittade jag massor av nytillverkat danskt tegel som är...helt underbart. :) Får väl ta reda på vad det kostar bara.

måndag 24 november 2008

Klart för gjutning

Äntligen är vi klara med alla förberedelser och planerar att gjuta husplattan på fredag. Det var flera minusgrader, blåsigt och kallt hela helgen och vi fick värma oss med glögg och kaffe mellan varven. Det är risk för snö de närmaste dagarna, så vi täckte grunden med presenningar tills vidare. Under veckan kommer rörläggaren och provtrycker golvslingorna. Förhoppningsvis är allt tätt och fint. Nu är det bara att hålla tummarna på mildare väder mot slutet av veckan.

fredag 21 november 2008

Kaminskiss

Vi har skissat lite på hur vi vill ha kaminen placerad. Det lutar åt att det blir en insats med glas åt två håll. På bilden ser ni hur vi tänker oss placeringen i förhållande till trappan. På loftet kommer rökröret upp och det kommer att byggas in på något sätt (ej med på skissen). Golvet och ovansidan av trappstegen kommer troligtvis bli vitpigmenterad, mattlackad askparkett. Nedersta trappsteget och en remsa framför kaminen blir kalksten. Vita väggar och i taket sätter vi skivor av björkplywood. För att markera kaminen och göra att den ser större ut, kan man måla förlängningen av kaminen i samma färg och göra den lite indragen. En avställningsyta till höger gör att hörnet blir lite mjukare och ett vedfack kan vara praktiskt och snyggt. Alla detaljer är inte med på skissen, men den ger en bild av hur vi tänker oss i alla fall. Vad tror ni?

måndag 17 november 2008

Fina fönster

Här är ytterligare några bilder på fönstren på gäststugan. Vi ska förstås sätta dit lister runt om och en plåt i underkant, men just nu prioriterar vi arbetet med grunden. Som ni ser kommer de stora fönstren gå att öppna i mittendelen. De små fönstren, som sitter i badrum och hall är också öppningsbara. Vi valde enkla, blanka beslag i stället för mattborstade, som annars är ganska populära. Ska försöka hitta liknande trycken till innerdörrarna också.

Slingriga slingor

Här kommer några bilder från helgens arbete. Vi fräste ner varmvattenrören i isoleringen och la på sista lagret. Totalt är det nu 30 cm isolering och ovanpå ska det bli 10 cm betong. Men först måste golvslingor och armering på. Vi hann lägga golvslingor i tre sovrum, badrum, allrum och vardagsrum. Jäklar vad vi fick brottas med den där slingriga, styva slangen. Dessutom var det ömsom regn, sol och hagel och frigoliten blev glashal att gå på. Några bilder...

Varmvatten till lilla badrummet

Golvslingor i stora sovrummet och badrummet

Golvslingor i allrum och två sovrum

Många slingor blir det

måndag 10 november 2008

Isolera mera

Tre lager isolering ska det bli i husgrunden. Tror knappast vi kommer att frysa. :) Första lagret är helt klart och där har vi fräst ner alla kallvattenrör och lagt dit ventilationsrör. Andra lagret är nästan klart det också, och där ska varmvattenrören ligga. Vi har också lagt första lagret armering över det murade hörnet, som kräver lite högre hållfasthet. Så småningom smackar vi dit golvslingorna och lägger ytterligare ett lager armering över hela plattan - sen är det klart att gjuta. Vi har konstaterat att det kommer att gå åt en hel del betong, så bilen lär få köra skytteltrafik mellan betongstationen och Hagudden när det är dags.

måndag 3 november 2008

Garageplattan klar

Glömde skriva att vi trotsade kylan och gjöt garageplattan i fredags. Håkan och svärfar tog ledigt och hjälptes åt att ta hand om betongen som anlände under eftermiddagen. Vibrera, sloda och på med plast, ett lager isolering och presenningar, så fick det stå och härda ett tag. Temperaturen gick ner mot minus åtta-nio grader under lördagnatten, men förhoppningsvis höll isoleringen borta kylan. Själv jobbade jag hela fredagen, så därför finns inga bilder på gjutningen. Ni får helt enkelt vänta tills vi gjuter den stora husplattan. Men först måste vi på med två lager isolering, i med kall- och varmvattenrör, ventilation och golvslingor och slutligen ett lager armering. Ge oss ett par veckor, bara... :)

Äntligen fönster!

I fredags fick vi våra efterlängtade fönster till gäststugan. Tyvärr tog kamerabatteriet slut, men här är en kavalkad från isättningen. Lasyren blev väldigt bra, tycker vi. Helt rätt kulör mot den svarta fasaden. Och visst är det något visst med träkänsla?