torsdag 30 oktober 2008

Lägesuppdatering

Våra "vanliga" jobb har upptagit mycket av vår fritid på sistone och därför har bygget (och bloggen) blivit lidande. Lite har vi dock hunnit med mellan varven. Ett bortglömt avloppsrör har grävts in i garageplattan och samtidigt passade vi på att lägga fram ytterligare ett vattenrör för att gardera oss. I morgon, fredag, har vi bokat gjutning och hoppas innerligt att snöovädret ska hålla sig på avstånd. Enligt prognosen ser det inte så ljust ut. :(
Under en regnig söndag jobbade vi med rördragning inne i gäststugan. Avloppsrör till toa, dusch, handfat och luftare är nu framdragna till rätt ställen, vilket innebär att vi snart kan isolera och göra klart golvet.
Planen är att så fort garageplattan är gjuten jobba vidare med att isolera upp plattan till huset och beställa gjutning inom två veckor ungefär. Sen är det bara att invänta husstommen, som vi har beställt ifrån Träspecialisten i Sävsjö. Planerad leverans före jul. Vi får väl se om den tidsplanen håller...

måndag 20 oktober 2008

Solig söndag

Äntligen lite bra väder. I går hann vi få klart taket, med hjälp av lillebror Christian, och gäststugan är nu helt färdigmålad. Taket blev över förväntan och vi är glada att vi valde den ljusgrå pannan. Det fanns en obehandlad grafitgrå också, men den hade nog blivit för mörk. I kväll kommer plåtslagaren och ska sätta lite plåtar och fixa till hängrännor och stuprör.

fredag 17 oktober 2008

Ena sidan klar

I ösregn jobbade vi på med takläggningen och hann få klart ena sidan. Mörkt och blött, men här är i alla fall en bild...

torsdag 16 oktober 2008

Takpannor

I går fick vi en leverans med takpannor till gäststugan. Planen är att börja lägga taket i kväll och göra klart det på söndag. På måndag kommer plåtslagaren och fixar det sista. Vi har valt Benders takpanna Carisma, som vi hoppas ska förstärka det tunna, lätta intrycket. Vi kommer också att ha en bred kant av plåt runt om, så att pannorna hamnar en bit in ifrån kanten. Bilder kommer senare. Här är tills vidare en bild från ett annat Carisma-tak.

onsdag 15 oktober 2008

Plåtporr

Medan fullmånen sken över Hagudden monterade vår plåtslagare Stefan hängrännor på gäststugan. Givetvis hade vi lite specialönskemål även här... Vem har sagt att det ska vara lätt att sätta hängrännor? :) Vi ville ha långa, avsmalnande ändar på rännorna och fick därför prova oss fram till en form som plåtslagaren sedan fick klippa plåten efter. Efter några turer fram och tillbaka blev resultatet helt perfekt, som ni ser på bilden nedan. Snyggt jobbat, Stefan!

måndag 13 oktober 2008

Klart för gjutning

I helgen blev garageplattan klar för gjutning. Alla rör är (förhoppningsvis) på plats och det är bara att ringa efter betongbilen. Svärfar grävde dessutom en grop för att gjuta en plint för carporten. Tydligen gäller regeln att slita ut en generation i taget, eftersom de två yngre förmågorna stod och tittade på. :)
Undertecknad ägnade sig mest åt att måla i helgen. Nu återstår bara att stryka ena långsidan en gång till med slamfärg, sen är gäststugan klar. Vi väntar förresten fortfarande på fönstren, som inte blev klara förra veckan på grund av strul med lasyren. Förhoppningsvis blir de klara denna veckan i stället.

onsdag 8 oktober 2008

Jag ger mig!

Ni som har läst tidigare inlägg vet att vi har haft delade meningar om ifall taktassarna ska vara träfärgade eller målade i ljusgrått, som takbotten. Med visst motstånd har jag nu gett mig, och i går kväll målades tassarna ljusgrå. Får nog erkänna att det blev rätt bra... :)

måndag 6 oktober 2008

Höst på Hagudden

Nu har hösten verkligen kommit till Hagudden. Efter varningar om storm och oväder bestämde vi oss för att ta upp båten, så det fick bli lördagens projekt. Tråkigt jobb, men gud så skönt att veta att båten är uppe, tvättad och redo inför nästa säsong. En sak till att bocka av på listan.
Det där ovädret som det varnats för fick vi känna av på söndagen. Blåst och regn hela dagen, utan minsta uppehåll. Trots det kämpade vi på med ytterpanelen på gaveln ner mot sjön. Vi blev klara, så när som på tre små bitar längst upp som vi ska fixa i kväll. Dessutom hann vi snickra lite invändigt också, och har inte så himla mycket kvar att regla upp innan elektrikern kan komma och dra sina rör.

torsdag 2 oktober 2008

Dörrar

En fråga som börjar bli aktuell är vilken typ av ytterdörrar vi ska ha. Trä, målade, med eller utan fönster, färg, struktur, trycken...och så vidare. I dag har vi fått några tips från arkitekten, som rekommenderar släta, målade dörrar. Eftersom vi har fjällpanel passar det nog bäst med en enkel typ av dörr, utan krusiduller. Vid entrén lutar det åt att det blir en ganska stark kulör som bryter av mot fasaden (typ; röd). Övriga dörrar får i så fall en mer nedtonad kulör. En ljusare varmgrå till exempel, som funkar ihop med den gråsvarta fasaden. Hur låter det, tycker ni?

Fönster

Nu har vi levererat en komplett fönsteruppställning till Sävsjö snickerifabrik, som ska tillverka våra fönster. Bara till stora huset hamnar vi på nästan 40 fönster...jisses! Och då har vi inte räknat med skjutpartierna. Jag får ont i magen bara jag tänker på vad det kommer att kosta. Fönstren till gäststugan är beställda och tillverkas till helgen. Kanske kan vi sätta i dem helgen därefter, om allt flyter på. Kul!

onsdag 1 oktober 2008

Mycke' nu

Nu har vi flyttat ut ur lägenheten och bor tillsvidare i föräldrarnas sommarhus. Det går verkligen ingen nöd på oss, där finns allt vi behöver och lite till. Mysfaktorn är hög och vi eldar i kaminen varenda kväll. :)
Medan undertecknad tog hand om flytten har Håkan och svärfar jobbat på tomten i helgen. De förberedde grunden till garage och förråd och har satt alla kantblock, isolerat och håller på med armeringen. Eftersom värmepumpen ska stå i förrådet är det angeläget att få klart det snart. Förhoppningsvis dröjer det inte länge tills vi kan gjuta både garage- och husplattan. Det gäller att ligga i nu, innan frosten kommer.