fredag 29 augusti 2008

Ljusgrå

På lunchen besiktigade vi gårdagens provmålning. Halleluja! Det blev riktigt, riktigt fint. Den gråsvarta slamfärgen blev precis lika matt och härlig som förväntat och den ljusgrå hade precis rätt varmgrå nyans. Om någon undrar heter koden för den ljusgrå NCS S1002 Y och den mörkgrå slamfärgen motsvarar ungefär NCS S8502 Y. Bilder kommer efter helgen.

Påstruken...

...ska man inte vara när man målar. Däremot blev vår fjällpanel det i går kväll – med ett lager gråsvart slamfärg. Och så snyggt det blev! Vi provmålade dessutom takbotten med den ljusgrå oljetäckfärgen. Tyvärr var det nästan mörkt innan vi var klara så vi hann inte utvärdera om färgen kändes bra. Det får bli en lunchtur till Hagudden i morgon i stället.

måndag 25 augusti 2008

Bildkavalkad

Här kommer ett gäng bilder från helgens arbete...
Snygga takdetaljer


Råsponten skruvas

Sista brädan

Fort på med papp - snart kommer regnet

Taklagsfest!

Utegips på!

Färgprov

Inte helt enkelt att visualisera i digital form, men ungefär så här blir färgsättningen på fasaden. Matt gråsvart, liggande fjällpanel. Ljusgrå, stående panel + takbotten. Oljade furufönster. Vad tror ni om det?

Väggar uppe!

Söndagen bjöd på ett strålande väder (vad är det som har hänt?) och vi hann sätta upp all utegips på gäststugan. Eftersom vi inte har fått några fönster ännu väntar vi med att göra hål. Nu går det undan och vi har massor att förbereda inför nästa helg. Färgen på fjällpanelen har vi bestämt oss för. Det blir gråsvart Falu rödfärg. Den finns inte att köpa färdigblandad i färghandeln, utan vi får beställa den direkt från Falun. Förhoppningsvis hinner vi få den till helgen, eftersom vi har tänkt dra igång grundmålningen. Ett partytält på 3 x 9 meter är inhandlat och ska snart bli målarverkstad. Takfoten har vi ännu inte bestämt färg på. Någon ljusgrå kulör lutar det åt och jag ska kolla hos färghandlarn på lunchen.

lördag 23 augusti 2008

Taket på!

Tro det eller ej, men idag fick vi på råspont och takpapp på gäststugan innan regnet kom. Regnmolnen hängde tunga över oss hela dagen, men vi jobbade på och sköt fram lunchen för att hinna klart. Runt halv fyra slog vi i sista spiken, och hängde upp taklagskransen. Sen kom ösregnet. Tack, Gud! :) Bilder kommer senare.

torsdag 21 augusti 2008

För jag har bara regn hos mig

Jag måste ha retat gudarna.... eller vad var det han sjöng? Kan inte annat än hålla med Orup. Två helger i rad har vi haft bra (nåja, byggdugligt) väder på lördagen och fullständigt katastrofalt på söndagen. Himlen har fullkomligt öppnat sig och inte en tillstymmelse till uppehåll har siktats. De två rutinerade byggarna (make och svärfar) har tålmodigt jobbat på ändå, medan undertecknad har smitit in i gäststugan och fixat fika, läst ritningar och smygätit popcorn. Jag hoppas innerligt att vi snart kan få vädergudarna med oss och kollar SMHIs webb flera gånger om dagen. Målet är att få klart taket till gäststugan kommande helg och hällregn är ju inget drömscenario precis. Håll nu tummarna eller dansa en regndans för oss, eller nåt...

fredag 15 augusti 2008

Unidrain

Ett hett diskussionsämne hemma är valet av golvbrunn i badrummet. Jag är stort fan av den snygga designbrunnen Unidrain, som monteras längs med väggen i duschen. Praktiskt att slippa stå och trampa på golvbrunnen när man duschar och viktigast av allt: den är dööösnygg! :) Dilemmat är att min man är något skeptisk till monteringen av denna golvbrunn. Han ifrågasätter om den går att få tät och om försäkringsbolagen godkänner den vid en eventuell vattenskada. Det råder delade meningar om detta och ämnet diskuteras hett i olika byggforum. Själv är jag övertygad om att den fungerar perfekt om man bara är noggrann vid monteringen (jag kommer således att hålla mig utanför detta arbetsmoment!). En annan parameter är naturligtvis priset. Runt 3 500-4 000 spänn får man hosta upp. Vad säger ni, är det värt det?

onsdag 13 augusti 2008

Varmt eller kallt?

Vi har bestämt oss för bergvärme och kommer att införskaffa en värmepump från Thermia, efter rekommendationer. Valet stod mellan Nibe och Thermia, som båda har fått väldigt bra omdömen i oberoende tester. En smart finess är att man även kan få kyla från värmepumpen. Billigt och miljövänligt, dessutom! Eftersom vårt sovrum ligger mot söder kommer vi att installera en fläktkonvektor där, så vi kan få en behaglig temperatur även under varma sommardagar. Visst låter det bra?

måndag 11 augusti 2008

Massa makadam

Vi börjar bli något trötta på att skyffla makadam, detta djävulens påfund. ;) Man bör ha en bädd på cirka 10 cm, som paddas ordentligt. Ovanpå lägger man ett lager flis som man väger av och stockar noggrant. Detta är precis vad vi har gjort längs med husets ytterkanter, där vi sedan har monterat kantblocken. Nu återstår att göra samma sak inuti formen, för att vi ska kunna lägga första lagret isolering (cellplast). Vi har konstaterat att det generellt ligger några centimeter för mycket makadam, som vi således måste skyffla bort. Ett antal skottkärror har tippats över kanten och snart, snart är vi klara. Alla avloppsrör är också på plats och det återstår bara att flytta kulverten någon decimeter innan vi fyller igen det sista. Pust!

lördag 9 augusti 2008

Gäststugan tar sig

I helgen har vi förstärkning av svärföräldrarna igen. Härligt! Håkan har fått slita med den sista rördragningen i dag medan jag och svärfar har jobbat med gäststugan. Så himla kul att man äntligen börjar se hur det kommer att se ut. På bilderna ser ni proportionerna på stugan och hur taklutningen kommer att bli. I gluggen ner mot sjön kommer ett stort fönster så småningom.

onsdag 6 augusti 2008

Bonusmånad

För alla nära och kära som är oroliga för hur vi ska hinna få gäststugan klar till 1 september (då vi har sagt upp lägenheten) har vi ett lugnande besked... Vi har pratat med hyresvärden och kommer att ha kvar lägenheten till 1 oktober i stället. Måste erkänna att det känns jäkligt skönt! Vi behöver säkert en månad till för att bli klara och dessutom hinna packa, flytta och fixa.

Påbörjad rördragning

Senaste nytt från bygget är att vi har fått muren klar och fyllt upp med grus. Det var väldigt blött när vi fyllde upp, så vi väntar lite med att padda klart och fylla upp med makadam. Vi vill inte riskera sättningar när vattnet sjunker undan. När det är klart kan vi sätta de sista kantblocken. Vi har också börjat dra in avloppsrören dit de ska vara. När vi packade ihop för en stund sedan var vi nästan klara med rören till det stora badrummet, d v s wc, badkar, handfat, dusch och slutligen ett rör för luftningen. I morgon fortsätter vi med lilla badrummet, köket och tvättstugan. So long!
fredag 1 augusti 2008

Jobb på dubbla fronter

I dag har vi jobbat på två fronter. Håkan har murat ytterhörnet på husgrunden och jag och svärfar har satt fart med gäststugan. Vi har nästan gjort klart bjälklaget och vägt av det. Under seneftermiddagen ägnade svärfar sig åt att gräva in vatten-, värme- och elrören under stugan (det underlättar ju att göra det innan golvet blir tätt!). Allt såg otroligt snyggt och prydligt ut och det kändes verkligen som ett stort kliv framåt efter dagens arbete.
Men...vi gjorde en mindre rolig upptäckt. Vi hade missat att få med ett rör för kallvattnet. Med andra ord får vi ägna morgondagen åt att gräva upp allt igen. Suck!