torsdag 19 juni 2008

Paddat och klart

Nu är den nya infarten till tomten klar. Det blir en ganska rejäl höjdskillnad från gatan till garaget, så vi lurar lite på hur vi ska göra för att det inte ska kännas som världens uppförsbacke. Garaget ligger redan 60 cm lägre än huset (och grannens garage) så det går inte att sänka mer. Markentreprenören börjar bli klar och har lagt makadam och paddat. Nu återstår att få hem allt material så vi kan börja med grunden. Några nytagna bilder...
Den nya infarten.

Här ska huset stå (närmast är sovrumsdelen).

Och här hamnar garaget.

måndag 16 juni 2008

Effektiv helg

Svärföräldrarna firade 40-årig bröllopsdag i helgen och valde att tillbringa den på vår byggarbetsplats. Vad säger man? Tack! Här kommer några bilder från helgens arbete. Under kommande vecka bör markarbetet bli klart – och då kan vi börja forma grunden.
Ett körsbärsträd fick sluta sina dagar.Vår fina ek som kommer att stå vid entrén.Så här högt blir färdigt golv i gäststugan.

fredag 13 juni 2008

Ordningen återställd

Håkan är tillbaka från sin fotbollsresa och ordningen är återställd. Måste erkänna att det känns rätt skönt att lämna tillbaka ansvaret för markarbetet till honom. Det där med schaktning, serviser och avloppsrör är inte riktigt min grej, liksom...
Status: avloppsrören är nergrävda, bodarna är flyttade, grävarna håller på och fyller upp till rätt höjd och på måndag kommer lantmäteriet och gör en finutsättning av huset. Håkans föräldrar kommer i helgen och då får vi höra vad byggmästare Bengtsson har att säga om saker och ting.

måndag 9 juni 2008

Kvällsarbete

Mina kära föräldrar kom ut och hjälpte mig i kväll när några plank skulle rivas. I morgon ska boden och dasset flyttas och därför röjde vi upp runt omkring. Vi kunde konstatera att de redan nu har grävt bort alla rester av den gamla grunden, fått bort växtbädden och de buskar och träd som vi inte ville spara. Det går undan! 
Pappa tar sig ett välförtjänt kvällsdopp

Grävare på plats

Medan Håkan är på fotbollsfest i Salzburg har jag hoppat in som ställföreträdande byggledare. På lunchen var jag ute en snabb sväng och kollade till grävarna. De var i full gång och jag lyckades knäppa ett par bilder med mobilkameran...

söndag 8 juni 2008

Trädfällning och barnpassning

Mitt under den värsta högsommarvärmen tyckte Håkan att det var en bra idé att fälla några träd på tomten. 36 grader i solen och sågbrallor, stövlar och hjälm på... Svettigt! Fyra björkar fick stryka på foten och därmed gjorde vi ett antal småfåglar hemlösa. Virket staplades för att klyvas vid senare tillfälle. Oscar kom på besök och vi fick pausa och vara barnvakt en stund.

tisdag 3 juni 2008

Vi har fått bygglov!

Äntligen – nu kan vi sätta igång på allvar! Redan i morgon kommer en grovutsättning att göras på tomten. På torsdag träffar Håkan grävarkillen Janne ute på tomten för att göra upp en plan för arbetet. Han kommer att sätta igång och gräva redan nästa vecka. Nästa torsdag är det dags för byggsamråd, och tills dess måste vi ha en del handlingar och beslut klara. Vårt fokus just nu ligger på att få fram konstruktionsritningar och fönsteruppsättning, få klart en energiberäkning och bestämma värmesystem. Härligt att arbetet är igång!