onsdag 28 maj 2008

Kalksten

Vi planerar att lägga kalksten i delar av huset. Entré, hall, kök, gästwc och tvättstuga, plus lite runt kaminen i vardagsrummet. Totalt handlar det om cirka 70 kvadratmeter. Just nu väntar vi på offerter och prover på olika ytbehandlingar från tre olika leverantörer. Normalslipad eller antikborstad? Det lutar i alla fall åt att det blir gotländsk kalksten, som är ljusare gråbeige i färgen. Hoppas bara vi får ihop kalkylen... Vill ha! :)

söndag 25 maj 2008

Trädgårdsarbete

Just nu händer det inte så mycket på Hagudden. I väntan på bygglov fixar vi lite i trädgården och fikar i solskenet. Håkan inhandlade en ny pump för att kunna koppla på sjövattnet. Under tiden grävde jag land och rensade ogräs för att försöka rädda några jordgubbsplantor (eller är det kanske smultron?) som jag hittade.

fredag 23 maj 2008

Andra juni

Det är datumet då grannarna senast måste lämna eventuella synpunkter till kommunen. Om bara tiden kunde gå lite fortare. Vi har varit i kontakt med en markentreprenör, som har lovat att fixa grunden om ett par veckor. Han verkar stabil och bra att ha med att göra, så nu får vi bara hoppas att han gör ett bra jobb också. Och att det där bygglovet kan bli klart någon gång...

lördag 17 maj 2008

Safaristolar

I dag åkte vi till Skrufs marknad, där vi visste att en dansk antikhandlare skulle ha loppis. Det visade sig att det inte var mycket att ha, så i stället åkte vi till hans butik i Lessebo. Där fanns ett par fantastiskt fina safaristolar som jag genast blev förälskad i. Håkan var lite tveksam till en början. Efter mycket velande åkte vi därifrån utan stolarna. Men tack o lov tog vi vårt förnuft till fånga, vände och åkte tillbaka och köpte dem. Jag lyckades pruta rätt bra, tycker jag. 5.000 var utgångspriset, men vi betalade 3.700 och fick en stor burk lädervax på köpet. Stolarna är i ek och cognacfärgat kärnläder. Snygga va?

torsdag 15 maj 2008

En fanfar för furu

Det är rubriken till en artikel i senaste numret av Plaza Magazine. Inredningsarkitekten Daniel Franzén tror på en fururenässans. "– Jag vill visa materialet i ett nytt sken. De flesta tror att man bara kan använda furu till fjällinredningar. Men det är ett levande material, och det gör sig bra som kontrast till strama miljöer," förklarar han. Så sant som det är sagt. Jag tror, liksom Daniel, att inställningen till furu håller på att förändras. Det lutar åt att vi kommer att välja oljad furu till våra fönster, på både ut- och insida. Snyggt, både till den mörka fasaden och de vita innerväggarna. Dessutom fungerar det väl tillsammans med andra träslag. Nackdelen skulle väl vara att det är ett relativt mjukt träslag, som slits lätt. Det vore kul att höra vad ni andra tycker. Furu – flipp eller flopp?

Överst i högen

I går fick  vi veta att vårt bygglovsärende ligger överst i högen hos vår handläggare på byggnadsnämnden. Hon lovade att göra allt hon kan för att skynda på processen. Vi har en mindre avvikelse från planen, eftersom måttet från marken upp till takfoten mot södersidan är över 4,5 meter. Om man vill kan man tolka det som en "mindre takkupa" och på så sätt komma runt problemet. Hur som helst krävs grannarnas tillstånd och en förfrågan kommer att gå ut till dem inom kort. Så nu är det bara att hoppas att ingen protesterar. Våra närmaste grannar har fått dispens för precis samma sak, så i rättvisans namn borde vi också få det.

söndag 11 maj 2008

Lillstugan är flyttad!

Med en monstermaskin till hjälp har vi flyttat fikastugan till en bättre plats på tomten. Det krävdes lite huvudbry och klurigheter innan vi hittade en bra lösning och fick grepp om stugan. Håkan var som ett barn på julafton ungefär, och trixade mer än gärna omkring med stugan i luften. Själv assisterade jag och såg till att måtta in den rätt på plintarna. Bra teamwork, konstaterade vi och var jäkligt nöjda med vårt dagsverke.

lördag 10 maj 2008

Är du stolt nu, mamma?

Nu är blomlådorna fyllda med fina plantor, som förhoppningsvis ska växa och välla över kanterna så småningom. Med mina gröna fingrar ska det säkert inte vara några problem. ;)
Så, nu har vi både gardiner i fönstren och blommor i lådorna. Inte illa!

söndag 4 maj 2008

Sköna maj

I helgen var det fantastiskt väder och det växer så det knakar i trädgården. Våra körsbärs-, äppel och plommonträd blommar för fullt och björkarna är alldeles ljusgröna. Bland vinbärsbuskarna hittade vi rabarber, så snart blir det paj! :) Håkan väckte liv i den gamla motorgräsklipparen som den förra ägaren lämnade kvar. Två svettiga timmar tog det att klippa gräsmattan, så Håkan konstaterade snabbt att det får bli ett stort altandäck på baksidan och mycket marksten på framsidan.